Työn muokkauksella ratkaisuja työurien pidentämiseen ja tulevaisuuden työvoimapulaan
Kesäkuun 10. päivänä 2025 MTV3:n aamu-uutisissa käsiteltiin työn tulevaisuutta Suomessa. Erityisesti esiin nousivat eläköityminen, työvoimapula kunta- ja hyvinvointialueilla ja työn kuormittavuuden haasteet. Tässä blogitekstissä nostan esiin, miten työn muotoilulla voidaan vastata näihin ajankohtaisiin – ja jatkuviin – haasteisiin.
Uutislähetyksessä puhuttiin työurien pidentämisestä, hoiva-alan työvoimapulasta ja siitä, miten yhä useampi eläkeläinen olisi halukas jatkamaan työelämässä – jos olosuhteet sen mahdollistaisivat.
Kuntien ja hyvinvointialueiden HR-johtajille tehdyn kyselyn perusteella, he toivat esiin, että kevennettyjä tai muokattuja työtehtäviä ei ole riittävästi tarjolla, vaikka niiden tarve on selvä. Erityisesti esiin nousi, että työn kuormittavuuden keventämistä pitäisi tarkastella yhdessä työyhteisön kanssa – työntekijöiden näkökulmasta ja työkyvyn vaihdellessa. Tämä koskee sekä fyysisesti kuormittavia tehtäviä, kuten nostamista ja liikkumista, että henkisesti kuormittavia tilanteita, joita hektinen ja paineinen arki usein tuottaa.
Samassa ohjelmassa tuotiin esiin, että joka kolmas kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöistä on jäämässä eläkkeelle. Yhdeksi ratkaisuksi ehdotettiin työurien pidentämistä – ja juuri tässä kohtaa työn muotoilu voisi olla avainratkaisu.
Työn muotoilu vastaa moniin haasteisiin
Työtä voidaan muokata yksilöllisesti, mutta yhteisölähtöisesti esimerkiksi työn muotoilun Ratko-menetelmällä. Kun työyhteisö yhdessä tunnistaa ja pohtii, millaisia tehtäviä voisi keventää tai järjestellä uudelleen, löydetään usein kestäviä ja käytännöllisiä ratkaisuja. Fyysisen työkyvyn ja työn vaativuuden arviointivälineet (kuten IMBA) auttavat tunnistamaan, mikä työssä oikeasti kuormittaa – ja miten työtä voisi järjestää turvallisemmaksi ja mielekkäämmäksi.
Ohjelmassa nostettiin esiin myös seuraavat keinot työvoimapulaan vastaamiseksi:
- nuorten houkutteleminen alalle
- pitovoiman lisääminen
- työperäisen maahanmuuton edistäminen
- eläkeläisten töissä jatkamisen mahdollistaminen
Viimeiseksi mainitussa nousi esiin tärkeä este: terveydelliset syyt. Suurin osa eläkeläisistä ei jatka työelämässä, koska nykyiset työtehtävät eivät vastaa heidän työkykyään. Mikäli työnantaja pystyisi muokkaamaan työtehtäviä yksilön osaamisen ja työkyvyn mukaan, moni voisi hyvin jatkaa – ainakin osa-aikaisesti.
Työn muotoilu ei ole ylimääräinen kehittämishanke – se voi olla käytännöllinen ja kustannustehokas ratkaisu työvoimapulaan.
Työn muotoilun tueksi on kehitetty käytännönläheinen Ratko-menetelmä, jota on jo hyödynnetty tuloksellisesti mm. rakennus-, hoiva- sekä hotelli- ja ravintola-alalla. Menetelmä tuo työn sisäiset ratkaisut näkyväksi – yhdessä työyhteisön kanssa.
Katso työn muotoilun Ratko video tästä linkistä.
Ehkä seuraava askel voisi olla, että katsotaan työn sisälle!
Mitä meillä jo tehdään, ja miten sen voisi tehdä toisin?
Pauli Leinonen, yrittäjä – työelämän monimuotoisuuden, työkyvyn arvioinnin ja työn muotoilun asiantuntija, TYÖNAIKA OY
Puh. 044 7345 845
pauli.leinonen@tyonaika.fi