TYÖHYVINVOINTIA JA TYÖTEHOA IMBA JA MELBA -ARVIOINTIPALVELULLA
01/01 @ 08:00 – 31/03 @ 17:00
IMBA ja Melba -arviointimenetelmät on tarkoitettu työtehtävän kuormittavuuden, vaativuuden ja työnhakijan taitojen arvioimiseen ja näiden kahden vertailemiseen. Arviointeja voidaan hyödyntää myös erikseen. Esimerkiksi työn kuormittavuuden arvioinnin avulla saadaan paljon hyödyllistä tietoa työkykyasioihin ja työhyvinvointiin. Menetelmä on kehitetty Saksassa, ja sen on tuonut Suomeen Vamlas. Työnaika Oy tekee organisaatioissa arviointeja ja myös kouluttaa ammattilaisia menetelmien käyttöön.
IMBAn avulla arvioidaan työn edellyttämiä fyysisiä vaativuustekijöitä, ympäristön olosuhteita ja työturvallisuustekijöitä. IMBAan kuuluvat esimerkiksi istuminen, käveleminen, kuuleminen ja näkeminen, kantaminen jne. Arviointeja hyödynnetään esimerkiksi työssä jaksamisen ja työhön paluun ratkaisuissa.
Melba on kehitetty työn edellyttämien psykososiaalisten (työelämätaidot) vaativuustekijöiden arviointiin. Tällaisia ovat esimerkiksi kognitiiviset, sosiaaliset sekä työtapaan, kuten omatoimisuuteen, liittyvät taidot.
Kuormitustekijöiden tunnistaminen ja hallinta työpaikoilla: Työturvallisuuslain uudistuksen tuomat velvoitteet
Työturvallisuuslain (1.6.2023) uudistuksen myötä työnantajan tulee tunnistaa kuhunkin työhön liittyvät psykososiaaliset kuormitustekijät. Työterveyshuollolla on velvollisuus arvioida henkilökunnan työkykyä ja koordinoida sen tukemista. Työnantaja pohtii, mitkä tekijät ovat kussakin työssä kuormittavimpia, ja miten ne vaikuttavat työntekijöihin. Tulosten perusteella tehdään toimenpide-ehdotukset kuormittavuuden vähentämiseksi.
Työpaikan psykososiaaliseen kuormittavuuteen vaikuttavat mm. työn fyysiset kuormitustekijät, ympäristön olosuhteet ja työturvallisuus sekä työn järjestelyt. Esimerkiksi kemialliset, fysikaaliset ja biologiset tekijät sekä tapaturmavaara ja melu ovat omiaan aiheuttamaan haitallista kuormitusta ja jos työ vaatii keskittymistä, tarkkaavaisuutta ja kommunikointia. Haitallista psykososiaalista kuormitusta voivat aiheuttaa myös kaasut, pölyt, lika, kosteus, homeelle altistumisen pelko tai turvattomuuden tunne vaarallisessa työssä ja työympäristössä.
Valmiit raportit töistä ja/tai tekijöistä
Työn fyysisten vaativuuksien arviointi (IMBA) ja/tai psykososiaalisten vaatimusten arviointi (Melba) toteutetaan havainnoimalla tai haastatteluna. Tähän kuluu yleensä noin 2–3 tuntia.
Työnantaja saa arvioinnista raportin, jossa käydään läpi yksityiskohtaiset työn kuormitustekijät eri osa-alueilla: Missä työ on kuormittavinta ja miksi? Millaisia taitoja työ tekijältään vaatii?
Raportissa voidaan esittää myös konkreettisia toimenpide-ehdotuksia siitä, miten työtä tai työprosesseja voitaisiin mahdollisesti keventää tai muuttaa.
Kysy lisätietoja tästä linkistä tai ota suoraan minuun yhteyttä:
Pauli Leinonen
Puh. 044 7345 845
pauli.leinonen@tyonaika.fi
TYÖNAIKA OY kouluttaa myös arviointivälineen käyttäjiä.
Seuraavat koulutukset tästä linkistä.